Výživová doporučení
S dietními opatřeními v průběhu léčby a po ní Vám pomohou naše nutriční terapeutky.
Obecná výživová doporučení pro onkologické pacienty
Výživa je nezbytná pro udržení základních životních funkcí lidského těla a celkového zdraví. Plnohodnotná strava s dostatečným příjmem všech živin a energie je podmínkou pro dobrý průběh léčby a pomáhá zlepšovat kvalitu života. Pestrá a rozmanitá strava nejlépe zajistí všechny důležité živiny – sacharidy, tuky, bílkoviny, minerální látky, vitamíny a stopové prvky. Důležitá je též hydratace neboli dostatečný pitný režim.
Zde je vhodné zmínit zejména složku bílkovin neboli proteinů. Bílkoviny jsou základním stavebním kamenem celého těla, plní mnoho důležitých funkcí. Vyšší dávky bílkovin je nutné tělu dodávat při různých výjimečných stavech, například v době nemoci, v období rekonvalescence či před jakýmkoliv výkonem. Bez bílkovin by se nevytvořily ani neobnovovaly tkáně včetně svalů, které zajišťují celkovou tělesnou kondici. Bílkoviny ve formě enzymů se podílejí na metabolismu, srážení krve, řídí látkovou výměnu a udržují vnitřní prostředí organismu.
V nemoci dochází velmi často vlivem komplikací (nechutenství, nauzea, pocity plnosti, potíže s polykáním) spojených s chemoterapií, ale i vlivem samotné léčby, ke vzniku váhového úbytku. Tento váhový úbytek ale není pouze z tukových zásob, nýbrž převážně ze svalové hmoty, a to právě v důsledku odbourávání bílkovin. Dochází ke zvýšené únavě, menší výkonnosti, postupně až k omezení pohyblivosti. Následkem je riziko dalších komplikací, hlavně infekcí. Dochází pak často i k prodloužení pobytu v nemocnici a celé rekonvalescence.
Proto je velmi důležité bílkoviny v potravě upřednostňovat a dbát na dostatečný příjem. Nejlepšími zdroji plnohodnotných bílkovin jsou živočišné potraviny ve formě mléčných výrobků, vajec, masa a masných výrobků. Doporučené množství je zhruba 1-1,5 g bílkovin na kg tělesné hmotnosti.
Nemocní mohou být ohroženi vznikem infekce také po požití kontaminované stravy. Proto je nutné vyvarovat se příjmu potravy, která je zvýšeně riziková z hlediska možné kontaminace choroboplodnými zárodky a při přípravě stravy dodržovat postupy, které riziko kontaminace eliminují.
Pokyny pro bezpečné stravování:
1. Udržujte čistotu
Dodržujte zásady běžné hygieny při přípravě jídel. Před manipulací s jídlem a během jeho přípravy si často omývejte ruce. Omývejte a dezinfikujte všechny povrchy a zařízení, používané pro přípravu pokrmů. Chraňte potraviny a prostory v kuchyni před hmyzem, hlodavci a jinými škůdci.
2. Oddělujte pokrmy syrové a uvařené
Oddělujte syrové maso, drůbež, mořské plody a vejce od ostatních potravin, zabraňte kontaktu mezi syrovými a zpracovanými potravinami. Pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí, jako jsou nože a krájecí prkénka.
3. Pokrmy důkladně tepelně upravujte
Důkladná tepelná úprava spočívá v dosažení teploty alespoň 75 °C uvnitř celého pokrmu po dobu min. 10 minut.
4. Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách
Servírujte pokrmy horké, s teplotou nad 63 °C. Uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než 2 hodiny. Hotové pokrmy a zkáze podléhající potraviny včas uložte do chladničky (min. teplota 5 °C). Maximální doba skladování čerstvě uvařeného/upečeného nespotřebovaného jídla je 24 hod. v chladničce, jídlo pak již ohřívejte pouze jednou. Nerozmrazujte pokrmy při pokojové teplotě. Jednou rozmražené jídlo již znovu nezmrazujte.
5. Používejte nezávadnou vodu a suroviny
Vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny. Nepoužívejte potraviny po uplynutí doby jejich trvanlivosti a data použitelnosti, uchovávejte za výrobcem doporučených podmínek. Vyvarujte se lahůdkového prodeje a tzv. rychlého občerstvení, u nichž je značně zvýšeno riziko bakteriální kontaminace – hamburgery, párky v rohlíku, chlebíčky, majonézové saláty, čerstvé lahůdkářské výrobky, dorty zejména šlehačkové. Hrozí riziko některých infekčních chorob, zejména salmonelózy, listeriózy aj.
Případné dotazy směřujte na: vyziva@uhkt.cz